De Middagconcerten zijn opgericht door Sara Huysmans op 14 januari 1948 met als bedoeling een historische overzicht van het kamermuziekrepertoire te bieden gaande van barok tot hedendaagse muziek, met een bijzondere aandacht voor werken van Belgische bodem.

Sara Huysmans  nodigde in 1953 Dora van Creveld uit om toe te treden tot de Raad van Bestuur en gaf haar in 1955 het presidentschap, een functie die zij uitoefende tot het jaar 2000. De VZW werd daarna voorgezeten tot december 2001 door de heer Ludo De Bie en vervolgens door mevrouw Berthe Ingber tot het jaar 2008. De huidige voorzitter is mevrouw Genevieve Boliau.

De artistieke leiding werd in chronologische volgorde uitgeoefend door Norbert Grimberg, Jean Louella, Karel van de Velde, Louis Gilis, Jozef De Beenhouwer en sinds 2015, Irene Steels.

Op 20 november 2008 vond het 2000e concert plaats. Bij de middagconcerten hebben er door de jaren heen een paar honderd Belgische artiesten – jong talent en gevestigde muzikanten een plaats gekregen op het podium. Ook worden er regelmatig gerenommeerde buitenlandse artiesten uitgenodigd.

De winnaars van de Koningin Elisabethwedstrijd vormen als het ware een soort rode draad doorheen de programmatie. Bijna elke maand is er wel één van de laureaten die wordt uitgenodigd. Het is dan ook sinds jaren de gewoonte om de Belgische kandidaten van het concours, nog vóór aanvang van de wedstrijd, al eens aan het publiek voor te stellen.

Raad van Bestuur

Voorzitter
Mevrouw Geneviève Boliau

Gewezen voorzitter
Madame Berthe Ingber
Secretaris
Monsieur Michel Pirson
Penningmeester
Comte Stanislas Plater Zyberk
Bestuurders
Madame Françoise de Saligny
Monsieur Jean Somers
Madame Anne-Marie Saquet
Bernard Fierens Gevaert
Muziekdirecteur
Madame Irene Steels