De vereniging


De Middagconcerten werden opgericht door Sara Huysmans op 14 januari 1948 met als doelstelling een historisch overzicht van het kamermuziekrepertoire aan te bieden gaande van de barok tot de hedendaagse muziek, met een bijzondere aandacht voor werken van Belgische bodem.

Sara Huysmans nodigde in 1953 Dora van Creveld uit om toe te treden tot de Raad van Bestuur en droeg haar in 1955 het voorzitterschap over, een functie die zij waarnaam tot het jaar 2000. De vereniging werd daarna voorgezeten tot december 2001 door de heer Ludo De Bie en vervolgens door mevrouw Berthe Ingber. Sinds 2008 berust het voorzitterschap bij mevrouw Geneviève Boliau.

De artistieke leiding werd in chronologische volgorde waargenomen door Norbert Grimbergs, Jean Louel, Karel van de Velde, Louis Gilis, Jozef De Beenhouwer, Irene Steels en sinds 2018 door Guy Van Waas en Dirk Vermeulen.

Op 20 november 2008 vond het 2000 ste concert plaats. Bij de middagconcerten hebben er door de jaren heen een paar honderd Belgische artiesten - jong talent en gevestigde muzikanten - een plaats gekregen op het podium. Ook worden er regelmatig gerenommeerde buitenlandse artiesten uitgenodigd.

De laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd vormen als het ware de rode draad doorheen de programmering. Bijna elke maand is er wel één van de laureaten die wordt uitgenodigd. Het is dan ook sinds jaren de gewoonte de Belgische kandidaten van het concours, nog vóór de aanvang van de wedstrijd, aan het publiek voor te stellen.


Raad van bestuur

Voorzitter
Geneviève Boliau

Gewezen voorzitter
Berthe Ingber

Penningmeester
Stanislas Plater Zyberk

Bestuurders
Françoise de Saligny
Anne-Marie Saquet
Bernard Fierens Gevaert

Muzikaal directeurs
Guy Van Waas en Dirk Vermeulen

  • Concerts de Midi - Middagconcerten
  • Concerts de Midi - Middagconcerten
  • Concerts de Midi - Middagconcerten
  • Concerts de Midi - Middagconcerten
  • Concerts de Midi - Middagconcerten
  • Concerts de Midi - Middagconcerten